Hemmeligheten om espresso

Du trodde kanskje at espressokaffe er laget av en helt spesiell type espressobønne? Det er nok ikke helt riktig..

  • Espresso er først og fremst en tilberedningsmetode hvor kaffen tilberedes på en espressomaskin og under trykk.
  • En enkel espresso er en liten konsentrert drikk på ca 25-30ml
  • I og med at espresso er en tilberedningsmetode, kan man bruke den kaffen man smaksmessig foretrekker.
  • Tradisjonelt har espressokaffe vært en mørkere brent kaffe enn den kaffen man tradisjonelt benytter som filterkaffe.

Finnes det én definisjon av espressokaffe?

  • Nei! I dag vil man kunne finne både singel espresso og espressoblandinger som består flere ulike kaffesorter, fra ulike land og med ulik brenningsprofil.
  • En espressoblanding kan enten pre-blandes før brenning eller post-blandes etter brenning.

Hvordan bør man definere / forstå begrepet espressobønner hvis det benyttes?

  • I og med at det ikke finnes én type kaffebønner som brukes til espresso, finnes det ikke én definisjon av dette. Imidlertid er det ikke til å misforstå at det er kaffebønner som skal benyttes til å lage espresso.

Er espressokaffe bedre kvalitet enn annen kaffe?

  • Nei!
  • Ofte kan det være markedsført og solgt som et dyrere produkt i en bedrifts kaffesortiment. Årsaker til dette kan være:
    • Importert merkevare («ekte espresso fra Italia» ala Illy, Lavazza, Segafredo etc)
    • Avhengig av hvilket selskap man snakker om, så vil normalt sett espresso utgjøre en svært liten andel av volumet, og man kan derfor «rettferdiggjøre en noe høyere utsalgspris.
    • Når man mørkbrenner kaffen får man et større brennesvinn enn når man lysbrenner 19-20% mot ca. 15%.
  • Imidlertid vil en lysbrent kaffe ofte representere den høyeste kvaliteten (og dyreste) fordi kaffen gir rom for mindre defekter når den ikke skal kamufleres av en mørk brenningsgrad evt blandet ut i melkebaserte drikker som det meste av espressoen går til

Flere nyheter