Unikt kaffeprosjekt i samarbeid med Utviklingsfondet

Litt over ett år er gått siden Kjeldsberg Kaffebrenneri fikk storfint besøk av en liten gruppe småbønder fra Guatemala, som for første gang hadde tatt turen til Norge og Trondheim.

Besøket var arrangert i samarbeid med Utviklingsfondet og formålet var å bli kjent med kaffebøndene for å høre om deres hverdag, og for å se på muligheten for å kjøpe kaffe fra dem.

Resultat: i mai 2020 ble den første containeren med råkaffe fra Guatemala sendt til Trondheim og Kjeldsberg for foredling og videre salg til den norske forbruker.

– Dette betyr utrolig mye for småbøndene vi jobber sammen med. Kaffe er også en sårbar plante for klimaendringer, og det at bedrifter som Kjeldsberg tør å satse på å handle fra disse småbøndene til en skikkelig pris, gjør det mulig for de å investere i gården sin slik at de er bedre rustet for framtiden, Sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. – Dette er et eksempel bærekraftig utvikling i praksis.

Smaksmessig er dette en frodig og fruktig kaffe med hint av vannmelon og søt karamellaktig ettersmak. I tillegg er den både Fairtrade-sertifisert og økologisk. Kjeldsberg er svært stolte av å kunne tilby denne kaffen i alle REMA 1000s butikker fra oktober 2020.

– Det å få besøk av de som faktisk produserer råkaffen, og få innsikt i hvor utfordringene i hverdagen deres ligger ble en stor motivasjon for å inngå et samarbeid med kooperativet fra Guatemala. Eksempelvis er det en betydelig risiko for at kaffebøndene ikke har økonomi til å produsere god nok råkaffe når kaffeprisene er lave, noe vi og alle andre aktører i kaffebransjen er avhengig av. For å sikre dette fremover må vi ta vår del av ansvaret, og da er et slikt prosjekt en skikkelig «energiboost» for oss, sier Jan Erik Glimsholt, daglig leder Kjeldsberg Kaffebrenneri AS

I artikkelen under kan du lese mer om hvilken betydning Guatemalas kaffesalg har for landets økonomi og om viktigheten av at norske kaffeprodusenter utelukkende kjøper sertifisert kaffe.

Flere nyheter