Slik lager du god kaffe

Oppbevar kaffen riktig:
Å lage en perfekt kopp kaffe er ikke vanskelig, men vi har noen tips som sikrer deg god smak hver eneste gang. Oppbevar kaffen i kaffeposen etter åpning, og bruk en sterk klype til å holde den tett. Kaffeposen er aroma- og lystett, og der bevares kaffen aller best.

Bruk rent utstyr:
Utstyret du bruker til å lage kaffen med bør rengjøres ofte. Dette uavhengig om du bruker kaffetrakter, presskanne eller annet utstyr. Rent utstyr gir best smaksresultat.

Og så nytes kaffen alltid best rykende varm.

Tilberedningstips

Her finner du våre beste tips for å lage god kaffe hver eneste gang:

Kaffetrakter

Bruk filtermalt kaffe og følg anvisningen på posen når du måler opp vann og kaffe. Hvitt papirfilter gir best resultat, skyll det gjerne i vann før bruk for å fjerne papirsmak.

Når kaffen er ferdig slå den over på en god termokanne, ikke la den stå på kaffetrakteren. Den beste kaffen fås ved trakting av trakterens fulle kapasitet.

Presskanne

Bruk kokmalt, presskannemalt eller filterkaffe, men det aller beste er selvsagt om du maler kaffen selv. Varm opp kannen ved å skylle den med varmt vann.

Ha i kaffen, hell på halvparten av vannet og rør rundt før du heller resten av vannet i beholderen, og lar den trekke i 4-5 min (legg til et par min om du bruker kokmalt kaffe).

Manuell filtrering

Dette er en måte å brygge på som får fram kaffens særpreg. Her har du full kontroll over både temperaturen og tiden kaffen er i kontakt med vannet.

Start med å skylle filteret med varmt vann slik at papirsmaken blir borte og vannet mister mindre av temperaturen.

Hell over nesten kokende vann, nok til å fukte kaffen. Ta en kort pause før du langsomt heller over resten av vannet. Du kan variere både temperatur og bryggetid – og smake forskjellen.

Espresso eller kaffemaskin med innebygd kvern

Les bruksanvisningen på maskinen nøye. Det er viktig å stille kvernen på maskinen riktig, det er slik man justerer styrken på kaffen. Jo finere du stiller kvernen på maskinen, desto sterkere blir den ferdig traktede kaffen.

Sørg også for å rengjøre maskinen ofte nok for best mulig smak, og nyt alltid kaffen rykende varm.

Kaffekjele

Bruk kokemalt kaffe, men husk at kaffen ikke skal koke! La vannet nå kokepunktet. Dra så kjelen bort fra platen, tilsett riktig mengde kaffe og rør rundt.

Ikke sett kjelen tilbake på platen, men la kaffen trekke 6-8 minutter før kaffegruten synker til bunns. Server med en gang og slå resten over på en termokanne.

Aeropress

Her er metoden for deg som vil lage en skikkelig kopp ”ego-kaffe”. Bruk finmalt kaffe, og bestem selv styrken ut fra egen smak – all kaffe kan brukes.

Start med å skylle filteret i kaldt vann, monter hvitt filterpapir i filterholderen nederst og ha i den finmalte kaffen. Hell så på nykokt vann (92-96 °C) og rør rundt i 20-30 sekunder før du til slutt setter på stempelet og presser rolig ned.

Iskaffe

Start med isbiter i et glass. Lag en eller to kapsler med espresso shots, avhengig av hvor sterk du ønsker iskaffen, og hell kaffen over isbitene. Tilsett ca. 2 dl melk, eller etter smak. Og til slutt, smak til med sukker.