Arabica og Robusta – to ulike kaffesorter

Arabica og Robusta er to typer kaffeplanter som det høstes kaffebær fra. Disse to kaffeplantene har ulike egenskaper som setter smak på kaffebønnene – derfor oppgis det ofte på emballasjen til kaffen du kjøper om det er Arabica- eller Robustabønner i posen. Her i Norge, og i Norden generelt, er det Arabica som det produseres og drikkes mest av.

I Kjeldsberg har vi hovedsakelig Arabica-kaffe i alle våre produkter.

Les mer om innholdet i alle våre produkter her

Forskjeller på Arabica og Robusta

Vekstvilkår

Robusta er, som navnet tilsier, en mer robust plante enn Arabica. Den er mer motstandsdyktig mot plantesykdommer og klimaendringer på grunn av koffeinmengden til planten og det genetiske mangfoldet. Robusta-kaffe innholdet nesten dobbelt så mye koffein som Arabica-kaffe, og det gjør at skadedyr skyr unna planten.

Robusta vokser i områder fra 600 moh og ned mot havoverflaten, og dyrkes hovedsakelig i Afrika og Indonesia. Noe Robusta dyrkes også i Mellom- og Sør-Amerika. Den tåler direkte sollys godt, og trives i temperaturer fra 18-36 varmegrader.

Arabica trives best i høyden, opp mot 2000 meter i skrånende terreng. Den dyrkes hovedsakelig i Sør-Amerika og Afrika. De største produsentene er Brasil, Colombia og Etiopia.

Arabica krever jevn fuktighet, og tåler dårlig store nedbørsmengder eller tørke. I tillegg tåler den ikke direkte sollys like godt som Robusta, og vokser derfor best i områder rundt ekvator.

Hverken Arabica eller Robusta tåler frost, så kaldere klima i vekstområdene deres påvirker avlingene mye. I verste fall kan kalde frostperioder ødelegge hele avlinger.

Smak

Arabica er den kaffetypen vi drikker mest av i Norge. Den har en søtlig smak av sjokolade, karamell, nøtter og bær, som kommer av at den har høyere syrlighet enn Robusta.

Robusta inneholder mye mer koffein enn Arabica, og smaken oppleves derfor bitrere. Den har en jordlig smak med hint av brent tre og gummi, med noter av peanøtt i ettersmaken. Men på grunn av den bitre undertonen så gir disse smakene en god balanse hvis man drikker en god Robusta-kaffe.

Klimautfordringer

Klimaendringene har allerede begynt å sette sine spor i landområdene hvor kaffe dyrkes. Kaffebøndene opplever blant annet mer tørke, ekstremregn, hetebølger og mindre biologisk mangfold. Dette har stor innvirkning på jordbruksforholdene og på kaffeavlingene. Arabica tåler ekstremvær dårlig, og er dermed svært utsatt. Robusta har større genetisk mangfold og klarer derfor å tilpasse seg klimaendringene bedre.

Kilder: Kaffe.no / kaffegeek.no

Flere nyheter