Om Fairtrade

Kaffen består av arabica-bønner av ypperste kvalitet. Kaffen er dyrket på Fairtrade-sertifiserte farmer, uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler, den er også sertifisert av Debio. Fairtrade stiller krav til forholdene på farmene og Debio-merket er kundens garanti for at kaffen er produsert på en økologisk og bærekraftig måte.

I jakten på den til enhver tid beste fairtradekaffen, vil opprinnelsesland kunne variere. Det at man kan oppleve nyanseforskjeller i smaken fra årstid til årstid gjør Kjeldsberg Fairtradekaffe til et spennende produkt.

Les mer of Kjeldsberg Fairtrade hos Fairtrade Norge.

Tilberedning: Bruk kaldt og friskt vann, og ca. 60 gram kaffe (6 måleskjeer) per liter. La kaffen få bli i posen. Den er aroma- og lystett, og det er der kaffen har det aller best. Brett posen sammen etter bruk, og sett på en kraftig klype. Utstyret du lager kaffe på bør renses med jevne mellomrom. Vi anbefaler Clean Drop.

Manuell filtrering

Noen vil kjenne igjen denne metoden fra studietiden, da en ordentlig kaffetrakter var utenfor økonomisk rekkevidde. Nå er den tilbake – ikke som en nødløsning, men en måte å brygge på som får fram kaffens særpreg. Her har du selv full kontroll over både temperaturen og tiden kaffen er i kontakt med vannet.

Vil du gjøre det ordentlig, starter du med å skylle filteret med varmt vann. Papirsmaken blir borte og vannet mister mindre av temperaturen.

Når kaffen er på plass i filteret, heller du over nesten kokende vann, nok til å fukte kaffen. Ta en kort pause før du langsomt heller over resten av vannet. Neste gang kan du variere både temperatur og bryggetid – og smake forskjellen.

Aeropress

Her er metoden for den som vil lage seg en skikkelig kopp ”ego-kaffe”. Den lille aeropressen er nemlig beregnet på å brygge én og én kopp. Her skal man bruke finmalt kaffe, men styrken bestemmer du ut fra egen smak – all kaffe kan brukes. Du starter med å skylle filteret i kaldt vann, monterer hvitt filterpapir i filterholderen nederst og tar i den finmalte kaffen. Du heller så på nykokt vann (temperatur 92- 96 C), rører rundt i 20- 30 sekunder før du til slutt setter på stempelet og presser dette rolig ned.

Presskanne

Du kan velge både kokmalt kaffe, filterkaffe eller presskannemalt kaffe, men det aller beste er selvsagt om du maler kaffen selv. Varm opp kannen ved å skylle den med varmt vann. Ha i kaffen, hell på halvparten av vannet og rør rundt. Så er det bare å helle resten av vannet i beholderen, og la den trekke.

Om du har valgt filterkaffe skal trekketiden være 4-5 minutter, med kokemalt legger du på et par minutter. Så trykker du stempelet ned til bunnen. Om all kaffen skal drikkes med en gang, kan den gjerne serveres direkte fra kannen. Skal den stå litt, bør den helles over i en termokanne.

Kaffetrakter

Bruk filtermalt kaffe. Mål opp riktig mengde vann og riktig mengde kaffe. Bruk måleskje på 10 gram. Hvitt papirfilter gir best resultat, skyll det gjerne i vann før bruk fordi dette fjerner papirsmak. Når kaffen er ferdig traktet skal den serveres så snart som mulig. Ikke la kaffen stå på kaffetrakteren etter at den er ferdig, men slå den over på en god termokanne. Den beste kaffen fås ved trakting av trakterens fulle kapasitet.

Finnes i tilberedning

Filtermalt

Styrke

1

svak

2

mild

3

medium

4

sterk

5

ekstra sterk

Smak

Fyldighet

Brenningsgrad

Syrlighet