Vet du hva som skjer når kaffen går fra grønn råkaffe til den brune ferdigvarianten vi drikker?
Ved forsiktig brenning av disse grønne bønnene endrer bønnenes fysiske og kjemiske egenskaper seg. De utvides og forandrer smak, farge og lukt – det utvikles smaks-og aromastoffer. Innholdet er det samme; syrer, proteiner og koffein.
Hvor lenge kaffen brennes avhenger av hvilken smaksprofil man ønsker at den ferdige kaffen skal ha. Brennes kaffen for lite, blir smaken rå og emmen. Brennes den for lenge, kan smaken bli stram og bitter. Det å brenne kaffen svært mørkt blir dessverre ofte brukt for å kamuflere en dårlig kaffekvalitet.
Mens en lysbrent kaffe fremhever syrligheten og eventuelt fruktige smakskomponenter, vil en mørkere brenning gi mer fylde og sødme, men også mer bitterhet og mindre syrlighet. Ved for mørk brenning mister kaffesortene sine særegne smakskarakteristikker.
Kaffe brent i Norge har gjerne en lysere brenningsgrad.
Noen fun facts:
- Lysbrent kaffe inneholder mer koffein enn mørkbrent kaffe.
- Lysbrent kaffe har et høyere innhold av antioksidanter.