Om Kjeldsberg Kaffebrenneri

Kjeldsberg er et lokalt kaffebrenneri i Trondheim med lange tradisjoner og sterk lidenskap for kaffe. Med fokus på kvalitet, smak og gode råvarer har vi laget kaffe i seks generasjoner. Vi lever for å gi våre kunder den beste kaffeopplevelsen.

Kjeldsberg leverer kaffe til REMA 1000 og Bunnpris, samt store og små storhusholdningsbedrifter. For storhusholdning kan vi bistå med å skaffe den rette kaffemaskinen for kundens behov. Har du noen spørsmål eller ønsker råd om en god kaffeordning for din arbeidsplass, kan du ta kontakt med en av våre medarbeidere.

Kjeldsberg kaffe eies 50 % av REMA Industrier og 50% av Kjeldsberg Invest. Målet er ikke mindre beskjedent enn å bli best innen kaffe – både på kvalitet og pris.

Historien

Kjeldsberg hadde sin start helt tilbake i 1856 når Rasmus Flor Kjeldsberg åpnet sin første kolonialbutikk i Trondheim. Han startet sin søken etter kvalitetskaffen som har kjennetegnet Kjeldsberg kaffe helt siden da.

Kjeldsberg ble fast kunde hos Kaffebrenneriet Probat i 1960 og medeier i Probat i 1973, 24 år senere fusjonerte bedriftene og ble til Kjeldsberg Kaffebrenneri AS.

Allerede i 1979 innledet Kjeldsberg et samarbeid med Ole Reitan og sønnen Odd Reitan, som hadde vyer om å lage en landsdekkende franchisebasert butikkjede. De var i startgropa, men Kjeldsberg hadde tro på konseptet og ble etter hvert engrosleddet til Rema 1000-kjeden og Kjeldsberg kaffe fikk landsdekkende distribusjon.

Vår kvalitetsprosess

I Kjeldsberg gjør vi vårt ypperste for at kaffen alltid skal være av utmerket kvalitet. Vi sikrer det ferdige produktet ved å være involvert gjennom hele prosessen, fra å plukke ut de beste bønnene og helt frem til kaffen pakkes inn i vår smaksbevarende emballasje.

Steg 1

Råvarer

I over 160 år har vi valgt ut råvarer med største omhu. For å få en førsteklasses kvalitetskaffe begynner vi alltid med å finne partier vi har tro på.

Steg 2

Oppfølging

Vi får tilsendt små prøver av grønne, ubrente kaffebønner fra alle våre leverandører. De brenner, tilbereder og smakstester vi i vårt laboratorium for å sikre at kaffen oppfyller våre strenge krav til smak og farge.

Steg 3

Ankomst

Kaffen som kommer gjennom nåløyet, bestilles og fraktes til brenneriet i store sekker – i parti på 20 tonn om gangen.

Steg 4

Testing

Kort tid etter ankomst tas det prøver fra de rå kaffebønnene. Vår kvalitetssjef tester dem på ny for å sikre at kvaliteten er den samme som ble bestilt.

Steg 5

Brenning

Når den er godkjent lagres den i store siloer til den er klar for brenning. Den blir da en del av en større blanding på opp til to tonn som brennes om gangen.

Steg 6

Pakking

Etter brenning kvalitetssikrer vi igjen kaffens farge og smak. For å bevare aromaen pakkes kaffen umiddelbart etter kverning. Pakkingen foregår under kontinuerlig kontroll.

Tilberedningstips

For å nyte en perfekt kopp kaffe trenger du også litt kunnskap om riktig oppbevaring og tilberedning. La kaffen bli i posen, den er aroma- og lystett og der holder kaffen seg aller best. Pass på at kaffeposen er godt lukket.

Tilberedningsutstyret bør være rent for å få frem den gode smaken, og kaffen nytes alltid best rykende varm.

Kaffetrakter

Bruk filtermalt kaffe og følg anvisningen på posen når du måler opp vann og kaffe. Hvitt papirfilter gir best resultat, skyll det gjerne i vann før bruk for å fjerne papirsmak.

Når kaffen er ferdig slå den over på en god termokanne, ikke la den stå på kaffetrakteren. Den beste kaffen fås ved trakting av trakterens fulle kapasitet.

Presskanne

Bruk kokmalt, presskannemalt eller filterkaffe, men det aller beste er selvsagt om du maler kaffen selv. Varm opp kannen ved å skylle den med varmt vann.

Ha i kaffen, hell på halvparten av vannet og rør rundt før du heller resten av vannet i beholderen, og lar den trekke i 4-5 min (legg til et par min om du bruker kokmalt kaffe).

Manuell filtrering

Dette er en måte å brygge på som får fram kaffens særpreg. Her har du full kontroll over både temperaturen og tiden kaffen er i kontakt med vannet.

Start med å skylle filteret med varmt vann slik at papirsmaken blir borte og vannet mister mindre av temperaturen.

Hell over nesten kokende vann, nok til å fukte kaffen. Ta en kort pause før du langsomt heller over resten av vannet. Du kan variere både temperatur og bryggetid – og smake forskjellen.

Espresso eller kaffemaskin med innebygd kvern

Les bruksanvisningen på maskinen nøye. Det er viktig å stille kvernen på maskinen riktig, det er slik man justerer styrken på kaffen. Jo finere du stiller kvernen på maskinen, desto sterkere blir den ferdig traktede kaffen.

Sørg også for å rengjøre maskinen ofte nok for best mulig smak, og nyt alltid kaffen rykende varm.

Kaffekjele

Bruk kokemalt kaffe, men husk at kaffen ikke skal koke! La vannet nå kokepunktet. Dra så kjelen bort fra platen, tilsett riktig mengde kaffe og rør rundt.

Ikke sett kjelen tilbake på platen, men la kaffen trekke 6-8 minutter før kaffegruten synker til bunns. Server med en gang og slå resten over på en termokanne.

Aeropress

Her er metoden for deg som vil lage en skikkelig kopp ”ego-kaffe”. Bruk finmalt kaffe, og bestem selv styrken ut fra egen smak – all kaffe kan brukes.

Start med å skylle filteret i kaldt vann, monter hvitt filterpapir i filterholderen nederst og ha i den finmalte kaffen. Hell så på nykokt vann (92-96 °C) og rør rundt i 20-30 sekunder før du til slutt setter på stempelet og presser rolig ned.

Iskaffe

Start med isbiter i et glass. Lag en eller to kapsler med espresso shots, avhengig av hvor sterk du ønsker iskaffen, og hell kaffen over isbitene. Tilsett ca. 2 dl melk, eller etter smak. Og til slutt, smak til med sukker.