Sesongens Beste – Sumatra Gayo Mountain

Tirsdag 3. oktober 2013

Vår første kaffe i serien Sesongens Beste er fra Sumatra og har navnet Gayo Mountain. Kaffebønnene er plukket i landsbyen Jagong-Jeget i provinsen Central Aceh.

Plantasjene ligger 1200-1600 meter over havet og alle kaffebuskene er skyggedyrket, dvs at de vokser sammen med andre nytteplanter som sitrusfrukter, avocado, kanel, papaya og mango. De høye trekronene fra disse trærne lager en gunstig beskyttende skygge for kaffebuskene.

Prosessen etter plukking kalles semi-washed. Men hva betyr “washed” og “unwashed” kaffe?

Kaffebærene ligner et kirsebær med to kaffebønner inni. Vasket kaffe betyr at kaffebærene blir skrellet rett etter plukking. De grønne bønnene er da dekket av et tykt og klebrig fruktkjøtt som smaker søtt. Dette laget av fruktkjøtt fjernes i en fermenteringsprosess i vann. Deretter tørkes de rene kaffebønnene.

Tørket kaffe betyr at HELE kaffebæret tørkes, med bønnene inni. Deretter fjernes det tørre og harde fruktkjøttet. Denne prosessen er typisk for kaffe fra Brasil.

artikkelbilde_sumatra

Omtrent all kaffe du drikker til vanlig er enten vasket eller uvasket.

Men vår Sumatrakaffe er altså semi-washed. Kaffebonden fjerner selv fruktkjøttet i små kverner. Deretter legges kaffebønnene til tørk selv om de har rester av fruktkjøtt på seg. Kaffebønnene leveres etter noen dager til en lokal Coffee Mill, som er et kooperativ. Her blir bønnene renset for rester av tørt fruktkjøtt.

Les mer om Sumatra Gayo Mountain her