I TRADISJON TRO – KJELDSBERG’S JULEKAFFE

Fredag 9. november 2012

Det brennes og pakkes, brennes og pakkes. Endelig er julekaffen ute i butikken!

Med juledekorasjon og den ferskeste kaffen i posene, nærmer julen seg med stormskritt! Vi produserer store mengder julekaffe, og for mange blir nok ikke julen helt den samme uten den gule posen fra Kjeldsberg.

Historien strekker seg langt tilbake i tid. For å bli litt bedre kjent med den, stilte jeg Francis Kjeldsberg noen spørsmål. Der fikk jeg raskt svar, og det imponerte meg hvor mye han faktisk husket fra gamledager. Den tiden de pakket kaffen for hånd i papirposer i matvarebutikken på hjørnet av Olav Tryggvasons gate og Søndre gate i Trondheim.

Ja, Francis kunne fortelle meg at det var hans far Karl Rasmus Kjeldsberg som begynte å produsere julekaffen i butikken, antagelig rundt 1950. Rundt 1960 pakket de julekaffen i spesialdesignet emballasje, og de hadde da så vidt kommet i gang med egen kaffedistribusjon direkte til kjøpmenne og samvirkerlagene i Nord og Sør-Trøndelag.

Kjeldsberg var den gang alene om å produsere julekaffe, og det var derfor lite direkte konkurranse når det gjaldt denne kaffen. Ellers var konkurransen stor fortalte Francis, da det på 50-tallet var ca. 15 dagligvaregrossister i Trondheim, og alle hadde sine egne kaffemerker. Mye av salget foregikk i løs vekt, det vil si oppveid i butikk fra 10 og 25 kgs papirsekker som var levert fra blant annet R. Kjeldsberg AS.

Julekaffe2

Francis tror forbruker har forventninger til julekaffen, den skal være ekstra god! Men dekorasjoenen og de julefølelsene posen i seg selv gir, er også viktig.

Julekaffe1