Det var i afrika det hendte…

Tirsdag 25. april 2013

Kaffe ble først oppdaget i Afrika.

Det eldste kaffesporet vi har går ca. 1500 år tilbake i tid og er fra gjeteren Kaldi, som fortalte en munk om noen bær han spiste for å holde seg våken. Dette store og rike kontinentet byr på kaffe med karakter. Det er klima, jordsmonn og høyden som er en avgjørende faktorer for at Afrika er et mangfoldig kaffeland. De viktigste kaffelandene er Kenya, Etiopia, Uganda og Elfenbenkysten. For disse landene er eksport av kaffe en viktig og nødvendig inntektskilde.

afrikakaffe1

Det dyrkes ulike typer kaffe, både Robusta og Arabica. Etiopia er kjent for å være Arabica-treets opprinnelse, og er den største eksportøren av Arabica i Afrika. Kaffen fra Kenya har en fruktsmak av solbær, blåbær og sitrusfrukter. Den har en frisk smak med litt syrlig preg. Elfenbenkysten er en stor produsent av Robusta. De er ikke kjent for dyrke frem god kvalitetskaffe, men har i dag masseproduksjon av kaffe som eksporteres til det Europeiske markedet.

afrikakaffe2

Kaffe fra Rwanda er blitt meget populær blant kaffekjennere. Den dyrkes i de vestlige deler av landet og i nærheten av hovedstaden Kigali. Den klassiske smaksprofilen har en tørr duft med en søt og fruktig smak preget av sjokolade, avhengig av brenningsgraden. Uganda har produksjon av både Robusta og Arabica, men er et av landene i verden som er kjent for god Robusta kaffe.