Kruttsterke planer

Torsdag 18. juni 2013

pdf_id-020122201306140sKWTK4DPWjf1exKlJ2t8BEn100401010i2g_x-a27203435fb21d02293660a1d33cabbc_mt-print_y-656b3a8b883b756f1c835bdc9d7bd665

Colombia Blend

Torsdag 11. juni 2013

En av Kjeldsberg kaffe sine nyheter er Colombia Blend. Det er en ren arabica-kaffe av høy kvalitet. Kaffen fra Colombia er anerkjent for sin gode kvalitet og utsøkte smak.

Colombiansk vasket kaffe ansees å være den mest balanserte kaffen i verden. Den har kraftig fylde og frisk syrlighet med smakstoner av sjokolade og mørke bær. Den egner seg godt på en hele bønner-kaffemaskin. Men ved innkjøp av en kaffekvern, passer den til alle tilberedningsmetoder.

colombia1

Colombia er en stor leverandør av kaffe til Norge. Landet er verdens største produsent av vasket arabica-kaffe. Kvaliteten er jevn og kaffen gjenkjennes på den balanserte syrligheten. Kaffen dyrkes i områder i en høyde fra 800-1900 meter over havet i skråningene mot Andesfjellene. Under sorteringen separeres de minste og de defekte bønnene. Disse benyttes til internt konsum og kalles “pasilha”. Kaffebønnene som eksporteres er generelt ganske store. Kaffen graderes som Excelso, som er de minste bønnene, eller som Supremo, som er de største.
Colombiakaffe har fin fylde og syrlighet – selv om den sjelden vil være så syrlig som for eksempel kenyansk kaffe. Lukter du på en nytraktet kopp kjenner du ofte en duft av hage bær.

EN PAUSE KREVER SIN KAFFE!

Fredag 7. juni 2013

Det er ikke så mye som skal til. Noen ganger bare fem minutter - det er alt man trenger for å koble av og ikke tenke så mye. Men det er viktig at det blir en god pause  med en god kopp kaffe. Om kaffemaskin på jobb ikke holder mål, kan et godt alternativ være å lage en god mokkakanne.

mokkakanne_kjeldsberg2

Kjeldsberg Mørkbrent kaffe, filter malt er et godt alternativ i kaffepausen og som egner seg godt til mokkakanne. Dette er en kaffe med en kraftigere brenningsgrad enn tradisjonell nordisk kaffe. Mildere enn espresso, men absolutt en oppkvikker som passer god til kaffepausen.

En ny generasjon kaffedrikkere

Torsdag 14. mai 2013

Med de store, internasjonale kaffebarkjeder som nå rykker inn i Norge vil vi trolig se en intensivert utvikling i kaffemarkedet som ingen aktører kan ignorere, ifølge trendekspert.

Kaffegiganter satser offensivt for å tjene penger på norske kaffedrikkere. I februar 2012 åpnet amerikanske Starbucks sin første filial på Gardermoen, og med investoren Jens Ulltveit-Moe i ryggen skal kaffegiganten bli markedsledende innen tre år. Som betyr å bli større enn både Kaffebrenneriet, Waynes Coffee og nykommeren Espresso House.

Når kaffekjempene for alvor har oppdaget norske kaffedrikkere vil det norske kaffemarkedet aldri bli det samme igjen, mener administrerende direktør Morten Micalsen i mediebyrået Mindshare, som er godt kjent med nordmenns kaffevaner.

– Et marked uten utvikling risikerer forflatning, men de senere år har vi sett store og positive endringer innen kaffemarkedet. De nye store kjedenes satsinger vil bidra til å utvikle dette videre og i et raskere tempo enn vi har sett så langt. Og det er bra, ifølge Micalsen. – Dette vil føre til enda mer kaffekunnskap, mer differensierte produkter og flere sofistikerte kaffeforbrukere med bedre betalingsvillighet for kvalitetsprodukter, spår han. For den glade kaffedrikker vil enda flere kaffebarer trolig være positivt, iallfall hva gjelder kvalitet og differensierte produkter. – De nye kjeder kan faktisk rulle inn med høyere priser på sine kaffeprodukter enn vi er vante med. Produktutviklingen vil trolig gå mot det mer dekadente og ny- telsesorienterte. Det handler også om merkevare, Starbucks er eksempelvis et sted en velger å oppsøke, ikke et sted en havner på. Og mens det totale kaffevolumet trolig ikke vil øke og det tradisjonelle lavprismarkedet blir mindre verdt, er det innen det differensierte kaffemarkedet veksten kan komme. – Det er her aktørene kan rekruttere til en annen type forbruk. Kaffe-adferden er allerede i ferd med å endre seg. Den tradisjonelle «kaffe-pimpingen» blir i større grad passé, og kaffe blir i større grad en situasjonsbetinget drikk – som gjerne i større grad nytes utenfor hjemmet. Framover vil vi nok oppleve en rikere, ny generasjon kaffedrikkere.

Kaffeelskere slurper sammen

Onsdag 8. mai 2013

Kaffegiganter satser offensivt for å tjene penger på norske kaffedrikkere. I februar 2012 åpnet amerikanske Starbucks sin første filial på Gardermoen, og med investoren Jens Ulltveit-Moe i ryggen skal kaffegiganten bli markedsledende innen tre år. Som betyr å bli større enn både Kaffebrenneriet, Waynes Coffee og nykommeren Espresso House.

Gruppen består kvaliet-/produktansvarlige; Bernt fra Friele, Roger fra Joh. johannson, Qyvind fra Coop Kaffe, Ole fra NKI og ikke minst vår egen produktsjef Gunn, som var vert for samlingen denne gangen.
Man kan trygt si at samlingene har blitt en fast tradisjon, da samme gruppe har eksistert i over 20 år. Det tas opp tema av felles interesse, og man deler erfaringer og kompetanse.

Cupping2

Vi konkurrerer om de samme kundene, likevel er vi gode venner og lærer av hverandre.
Et spennende kaffebord er viktig på slike samlinger. Til cuppingen fikk vi besøk av guttene Preben og Roy fra kaffebarkjeden Dromedar, to herlige gutter med stor interesse og kunnskap på feltet. Kaffe fra Etiopia, Tanzania, Rwanda, Burundi og Colombia ble cuppet, og slurping og ulike tilberedningsteknikker ble avslørt. Smaksoppdagelsene var mange og gode – kompetansen og engasjementet rundt bordet var mildt sagt ekstemt høy.
Etter en to dagers samling med mange diskusjoner, god stemning og mye latter, så er vi heldigvis fortsatt gode venner..

Cupping3

Kaffekoking – ikke bare for gamlinger

Mandag 29. april 2013

Bestemødre er resere på å koke kaffe, og det burde du også teste ut.

Kokekaffe smaker utrolig godt hvis den er tilberedt riktig, og det er superenkelt å lage. Kokekaffen har en fyldig smak fordi kaffeoljene ikke filtreres bort og gir den gode smaken. Bruk gjerne kaffe fra Brasil eller Colombia som har en god fylde og aroma. Du trenger en kaffekjele, vann, kaffekvern, god kaffe, kaffekanne og kokeplate, priumus eller bål. Først kverner du kaffen med malingsgrad grovt/kokmalt. Eller du kan kjøpe ferdig kvernet kokmalt kaffe. Kok opp vann og mål opp kaffe. (60-70 gram pr. liter vann)

cappuccino2

Når vannet koker, ta kjelen av varmen og ha kaffen i. Rør i overflaten til kaffen er våt, og sett lokket på. Det er mange meninger om hvor lenge kaffen skal stå å trekke, men anbefalt tid er ca. 5 minutter. Deretter bryter du overfalten slik at gruten synker til bunns.

cappuccino3

Hell kaffen over i en kaffekanne og nyt en kopp kokekaffe. Dersom kaffen blir stående for lenge på kaffekjelen, vil kaffegruten ødelegge den gode aromaen og smaken. La kaffen stå på kaffekanna i ett minutt slik at gruten som er igjen synker til bunnen.Så er det bare å nyte en god kopp kaffe! Kokekaffe passer godt når man skal ut på tur, enten det er telttur, søndagspiknik eller fjelltur.

Lag en god cappuccino

Mandag 29. april 2013

Cappuccino er en kaffefavoritt som kommer fra Italia, og navnet betyr “lue”.

Det er ikke en vanskelig kaffedrikk å lage, men man trenger en melkesteamer, espresso og melk. Blandingsforholdet i koppen er 1/3 espresso, 1/3 melk og 1/3 melkeskum.

cappuccino2

Lag dobbel eller enkel espresso, deretter steamer du melka. Er du usikker på hvordan man steamer melk, kan du bruke et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Fyll melkekanna litt under halvfull med kald melk og tre den inn på steam-armen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melka. Skru på steamen og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Når melka holder 45°C dannes det melkeskum, og du ser at melken stiger i kanna, og da fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned mot bunnen. Fortsett å varme melken til den holder i underkant av 70°C. Dersom melka tipper over 72°C får den en ubehagelig smak og lukt.

cappuccino3

For å stabilisere melkeskummet kan du dunke melkemugga et par ganger mot et hardt underlag og etterpå rotere melken i kannen. Da brister luftboblene, og skummet blir mer kompakt og fyldig. Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at det legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffe-ring ytterst langs kanten. Cappuccino er laget for å drikkes med en gang. Server gjerne med sukker eller dryss av kanel, sjokolade og vanilje.

Det var i afrika det hendte…

Tirsdag 25. april 2013

Kaffe ble først oppdaget i Afrika.

Det eldste kaffesporet vi har går ca. 1500 år tilbake i tid og er fra gjeteren Kaldi, som fortalte en munk om noen bær han spiste for å holde seg våken. Dette store og rike kontinentet byr på kaffe med karakter. Det er klima, jordsmonn og høyden som er en avgjørende faktorer for at Afrika er et mangfoldig kaffeland. De viktigste kaffelandene er Kenya, Etiopia, Uganda og Elfenbenkysten. For disse landene er eksport av kaffe en viktig og nødvendig inntektskilde.

afrikakaffe1

Det dyrkes ulike typer kaffe, både Robusta og Arabica. Etiopia er kjent for å være Arabica-treets opprinnelse, og er den største eksportøren av Arabica i Afrika. Kaffen fra Kenya har en fruktsmak av solbær, blåbær og sitrusfrukter. Den har en frisk smak med litt syrlig preg. Elfenbenkysten er en stor produsent av Robusta. De er ikke kjent for dyrke frem god kvalitetskaffe, men har i dag masseproduksjon av kaffe som eksporteres til det Europeiske markedet.

afrikakaffe2

Kaffe fra Rwanda er blitt meget populær blant kaffekjennere. Den dyrkes i de vestlige deler av landet og i nærheten av hovedstaden Kigali. Den klassiske smaksprofilen har en tørr duft med en søt og fruktig smak preget av sjokolade, avhengig av brenningsgraden. Uganda har produksjon av både Robusta og Arabica, men er et av landene i verden som er kjent for god Robusta kaffe.

Kaffe – ren naturmedisin

Torsdag 16. april 2013

De som drikker 3-6 kopper om dagen har lavere risiko for blodpropp enn dem som ikke drikker kaffe, ifølge norsk forskning.

Nordmenn er på verdenstoppen i kaffedrikking og det kan være positivt av mange grunner. Tidligere forskning har vist at kaffe kan være beskyttende mot blant annet diabetes, kreft, Alzheimer, hjerteinfarkt og Parkinsons sykdom.

En ny studie fra Universitetet i Tromsø peker på nok en god grunn til å nyte den koffeinholdige drikken.
– Personer som drikker 3-6 kopper kaffe daglig har 30 prosent lavere risiko for blodpropp sammenlignet med de som ikke drikker kaffe, sier stipendiat Kristin F. Enga, ved Det helsevitenskapelige fakultet, ifølge Universitetet i Tromsøs nettsider.

Enga og hennes forskergruppe antar at det er antioksidantene i kaffen som bidrar til at kaffe reduserer risiko for venøs blodpropp, som vanligvis oppstår i bena eller lungene.
– Antioksidanter kan ha en positiv virkning på blodplater, karvegg og blodets evne til å koagulere, forklarer Enga.
Hennes forskning baserer seg på Tromsøundersøkelsen der 27.000 personer mellom 25 og 97 år har deltatt. Personene ble fulgt i ti år og kaffekonsumet har de rapportert inn selv. Det er ikke tatt høyde for effekten av melk- og sukkerinnholdet i mange av dagens kaffetyper.

(Ill. foto: Colourbox.com)

Kaffekopp med omtanke

Mandag 15. april 2013

De kjører ut kaffe til bedrifter i Trondheim med elbil. Sertifisert som en miljøfyrtårnbedrift, var det naturlig for Kaffe Compagniet å kjøpe elektrisk varebil.

Bedriften har anskaffet en eldrevet Renault Kangoo. All transport av varer innen en radius på fem mil foregår nå med elbilen. En dieseldrevet varebil brukes til lengre transporter.
Dette skriver de på sin nettside: I dag selger vi kaffemaskiner og kaffe til en lang rekke aktører i Trondheim, og vi gjør det med den reneste miljøprofilen i kaffe-Norge. Ved inngangen til 2013 har vi ikke bare blitt en miljøfyrtårn-bedrift, vi har også kommet i mål med vårt prosjekt om å bli den første Midt-Norske kaffedistributør som er hundre prosent CO2-nøytrale. Dette sikrer vi i alle ledd fra leverandør til forbruker, og dette er vi stolte av. Det er på bakgrunn av dette at vi nå etablerer vårt nye motto: Kaffekopp med omtanke.

Kaffe på vent hos Annas

Tirsdag 11. april 2013

Etter å ha lest artikkelen om Annas, og konseptet "kaffe på vent" i Adresseavisen, måtte vi ta turen dit for å inspisere plassen, men ikke minst for å sjekke hvordan kaffen smakte.

anna1

I februar 2012 åpnet Anna sin egen kafe, med navnet “Annas” som ligger på Bakklandet i Trondheim. Annas er en annerledes kafe med åpent kjøkken, ujålet interiør og mange morsome detaljer. Her kan man sitte i flere timer og observere innsiden av kafeen. Kundene er mange og ulike. Det er en sjarmerende liten kafe med mye godt innhold, som har funnet sin rette plass her på Bakklandet.

Anna

Anna lager og serverer god mat og drikke med ordentlige økologiske råvarer. Anna kunne fortelle oss at alt er hjemmelaget og økologisk, også vin og øl. Kaffen kjøper hun fra Trondheim Kaffebrenneri, og denne dagen var det kaffe fra Guatemala som sto på menyen. Vi kjøpte kaffe til oss selv og la selvfølgelig også to på vent, som samtidig ble notert på den store “Kaffe på vent” tavla.
Tommel opp for kaffen! Ordnetlig god traktekaffe, rett fra kolben og på kanna. Gunn og jeg godkjente fort kaffe og bakverk.

kaffepavent

14 kaffe på vent er notert – får håpe noen stikker innom å varmer seg på en kopp snart.